Szklane deski do krojenia – zalety i wady
Wycinane laserowo szklane deski do krojenia.
Trudno wyobrazić sobie kuchnię, w której pośród wyposażenia zabrakłoby deski do krojenia. Jest to akcesorium używane zazwyczaj kilka razy dziennie, codziennie. Warto więc zadbać o to, by była ona nie tylko dobrej jakości, funkcjonalna, ale i estetyczna.
Dzisiaj przyjrzymy się zaletom – ale także i wadom – desek do krojenia wykonanych ze szkła.
Wycinamy laserowo najróżniejsze przedmioty ze szkła, w tym szklane deski do krojenia. Cięcie laserowe szkła to same zalety: szybkość wykonania, niedościgniona precyzja, idealnie gładkie krawędzie, bez najdrobniejszych uszczerbień czy zadziorów, brak konieczności obróbki wykańczającej. Wycinane laserowo szklane deski do krojenia to zatem doskonały pomysł zarówno na praktyczny prezent, ale także i na rozkręcenie własnego biznesu – produkcja i sprzedaż oryginalnych, pięknie wykonanych desek kuchennych.
Zapraszamy do skorzystania z naszych usług i możliwości! Wytniemy dla Ciebie co tylko zechcesz, według Twojego pomysłu – w tym: stylowe i gustowne szklane deski do krojenia.
Szklane deski do krojenia – zalety.
Deski kuchenne wykonane ze szkła zyskują coraz większe grono miłośników. Nic dziwnego, modele te są funkcjonalne, eleganckie, stylowo prezentują się w nowoczesnych aranżacjach, a ich oryginalny design lubiany jest przez projektantów wnętrz kuchennych – płyty te są mają bowiem żywe, intensywne kolory i zdobione są ciekawymi grafikami kulinarnymi, natury czy abstrakcyjnych ozdób.
Jakie korzyści przynosi ich używanie i dlaczego warto je mieć w swojej kuchni?
Przyszykowaliśmy listę zalet szklanych desek kuchennych, oto one:
- higieniczność – nie chłonie ona wilgoci, nie pozwala na rozwój bakterii (może być dopuszczona do kontaktu z surową żywnością), szybko wysycha,
- nie chłonie nawet silnych zapachów (czosnku, cebuli, ryb, mięsa),
- nie odbarwia się (śmiało można na niej używać „brudzących” produktów, typu: buraki, pomarańcze, zielenina), nie odkształca się,
- łatwa do czyszczenia, odporna na działanie nawet silnych detergentów, można ją zmywać w zmywarce,
- pełni funkcję praktyczną, ale i estetyczną – bogactwo kolorów, wzorów, rozmiarów, kształtów pozwala na dopasowanie do wystroju kuchni, może pełnić funkcję również ozdobną,
- nie wymaga impregnacji,
- nie rysuje się, latami wygląda jak nowa,
- pomimo że jest dość cienka, jest też względnie trwała; wykonana ze szkła hartowanego, dlatego jest bardziej odporna na stłuczenia niż zwykłe szkło,
- nie nagrzewa się pod wpływem wysokiej temperatury, dlatego sprawdzi się też w roli podkładki pod gorący garnek,
- może stanowić ciekawą alternatywę dla półmisków – ładnie się na niej prezentują podawane do stołu wędliny, sery, inne przekąski,
- w miarę niedroga,
- często wyposażona w antypoślizgową nakładkę, mającą zapewnić stabilność, chroniącą przed przemieszczaniem się na blacie i upadkiem.
Szklane deski do krojenia – wady.
Niestety szklane deski do krojenia nie są wolne od wad, a wśród nich wskazać należy na następujące fakty:
- twardy materiał przyspiesza tępienie noży (dlatego należy unikać stosowania na nich noży ceramicznych, a stalowe będzie trzeba znacznie częściej ostrzyć),
- mogą ulec stłuczeniu lub wyszczerbieniu – ze względu na swoją kruchość, nie nadają się do rozbijania mięsa; w przypadku uszczerbienia lub potłuczenia nie nadają się do dalszego użytku,
- w przypadku upadku na podłogę mogą rozsypać się w drobny mak, istnieje też ryzyko uszkodzenia płytek na podłodze,
- śliski materiał wymaga ostrożności przy użytkowaniu (nóż może się ślizgać, można się skaleczyć).
Porady dotyczące użytkowania szklanych desek.
Aby szklane deski służyły nam jak najdłużej, należy stosować się do kilku praktycznych porad.
Jak już wcześniej wspomnieliśmy, na deskach tych dość szybko tępią się noże, dlatego wraz z deską, warto zaopatrzyć się w ostrzałkę.
Oprócz standardowego mycia, w celach dezynfekcji warto raz na jakiś czas spryskać szkło roztworem wody i octu.
Zaleca się używać w kuchni kilku desek do krojenia – zgodnie z normami sanitarno-epidemiologicznymi: oddzielnie do surowego mięsa i ryb, owoców i warzyw, pieczywa i nabiału. Przy okazji zapobiega to przesiąkaniu produktów zapachami innych.
Laserowe wycinanie szklanych desek do krojenia.
Jeśli poszukujesz wykonawców usługi wycinania CNC szklanych desek do krojenia – z nami wszystko zorganizujesz z jednego miejsca i on-line. Nie zajmie Ci to więcej niż kilka minut:
- dodaj zapytanie – dołącz pliki – i wyślij,
- w Panelu Klienta jednym ruchem przesortuj oferty otrzymane od Wykonawców z całego kraju,
- wybierz i zamów u wybranego Wykonawcy.
Szybko, prosto, sprawnie.
Zapraszamy do współpracy!